ЦЕРКВА АДВЕНТИСТІВ СЬОМОГО ДНЯ Чернівці - "ЦЕНТР"

Вівторок, 19.03.2024, 05:41

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | урок № 19 | Реєстрація | Вхід

Урок №19. «Доля грішників»

Ми всі знаємо фізичний закон, що діє в матеріальному світі – закон причини і наслідку. «Не має наслідку без причини». В Святому Писанні ця істина виражена такими словами: «Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне!» (Гал.6:7). Якщо людина посіяла на своєму полі ячмінь, то вона не може очікувати, що виросте пшениця. Це очевидно.

Цей же закон діє і в духовному житті. Людині дана повна свобода вибору: чи бажає вона жити у згоді з волею Божою, яка виявлена в Його святому Законі, чи бажає чинити свою волю. Кожен несе відповідальність за свій вибір, і, як результат, пожинає врожай з того, що посіяв. На Божому суді доля людини буде визначена справедливо, на основі того, як вона використала своє життя, яке Бог дає кожній людині для того, щоб вона зробила свій вибір.

Христос неодноразово наголошував на цю істину у Своєму вченні. «Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї. І перед Ним усі народи зберуться, і Він відділить одного від одного їх, як відділяє вівчар овець від козлів. І поставить Він вівці праворуч Себе, а козлята ліворуч» (Матв.25:31-33).

У багатьох склалось враження, що Бог відокремлює праведних від грішних зразу ж після смерті, перші переходять в рай, а другі в пекло, де і будуть мучитися вічно.

Питання про вічне життя ми обговорювали в уроці «Таємниця життя». Тепер ми бажаємо висвітлити тему про долю грішників. які не прийняли Божий дар спасіння. Часто людей залякують пеклом в такій мірі, що вони втрачають душевну рівновагу та віру в люблячого Отця Небесного, який ніби то вічно мучитиме людину за помилки, які вона вчинила за своє коротке життя.

Що таке пекло? Де воно знаходиться?

Перш ніж зрозуміти відповідь на ці запитання, необхідно вияснити, який зміст слова «пекло». Ми звикли вірити так, як навчені з дитинства, і багатьом людям ніколи не спадало на думку перевірити на підставі Слова Божого те, в що вони вірять. Великим авторитетом, особливо в області релігійних вірувань, користуються традиції та передання, які часто не мають християнського походження, а запозичені з язичницьких міфів. І тому, Святе Писання припадає порохом на наших книжних полицях. Християнський письменник Франц Цах пише стосовно цього: «Наша культура і наші знання є суміш християнства та язичництва, як германського, так і античного (грецького і римського). І ці елементи настільки злилися, що перетворились в одне не роздільне вчення».

Знаменитий письменник Данте (1265-1321р.р.) у своєму відомому творі «Божествена комедія» описує явну подорож до пекла, чистилища та раю. Душа древнього римського письменника Вергилія супроводжує його в цій подорожі. Разом вони відвідують різні місця, де мучать грішників, і в кінці доходять до центру пекла, який знаходиться в центрі землі. Там вони бачать диявола, жахливої зовнішності, який своїми трьома щелепами завдає болю зразу ж трьом грішникам. Вони бачать Юду Іскаріота, який терпить найбільші з усіх грішників муки. Кожен рід грішників піддається особливим покаранням: лицеміри ходять навколо безодні в шапка з олова на голові, крадії тікають від дракона, що дихає на них полум’ям, богозневажники страждають від вогняного дощу, пихаті перекочують важке каміння, заздрісники пронизані залізною ниткою, яка протягнута через їхні очі, хабарники плавають в киплячій смолі і т.д.

Цей високохудожній твір є всього лише фантазією людини. Але, не дивлячись на це, мільйони людей вірять в це. як в дійсність і вважають цю фантазію частиною своїх релігійних вірувань. Для того, щоб бути готовим відділити істину від надуманої теорії. потрібно звернутись до джерела істини, в якому Ісус Христос сказав: «Твоє слово то правда» (Івана 17:17).

Вчення про вічні муки в пеклі, так як і вчення про безсмертя душі, було запозичене церквою з древньо-грецької, язичницької філософії.

Що ж означає слово «пекло»?

В Старому Завіті слово «пекло», або «ад», зустрічається 65 раз і перекладене з єврейського слова «шеол», що значить «місце, де перебувають мертві, могила», а не місце, де палає вічний вогонь і здійснюються покарання.

В Новому Завіті слово «пекло» зустрічається 11 раз (Матв.11:23, 16:18; Лука 10:15, 16:23; Дії 2:27,31; ! Кор.15:55; Об.1:16, 6:8, 20:13,14) і перекладене з грецького слова «гадес», що має те ж значення, що і слово «шеол» в Старому Завіті. Це можна прослідкувати порівнюючи Пс.15:10 з Діями апостолів 2:27, де апостол Петро цитує слова Давида про Ісуса Христа: «Бо не позоставиш Ти в аду моєї душі, і не даси Ти Своєму Святому побачити тління!» Там, де Давид використовував єврейське слово «шеол», Петро вживає грецьке слово «гадес», і обидва вони перекладені, як слово «ад».

Іван Богослов в Об.20:12 описує суд Божий: «І бачив я мертвих малих і великих, що стояли перед Богом. І розгорнулися книги, і розгорнулась інша книга, то книга життя. І суджено мертвих, як написано в книгах, за вчинками їхніми». Наступний вірш пояснює, яким чином мертві можуть стати перед Богом: «І дало море мертвих, що в ньому, і смерть і ад дали мертвих, що в них, і суджено їх згідно з їхніми вчинками». Ці слова підтверджують, що пекло є місцем, де знаходяться не живі, а мертві, і що там перебувають не тільки злі, але й добрі. В 2 Петра 2:4 написано: «Бо як Бог Анголів, що згрішили, не помилував був, а в кайданах темряви вкинув до аду, і передав зберігати на суд». В цьому тексті знаходимо словосполучення «кайдани темряви аду», яке переведене з грецького слова «тартарус», що означає «темна безодня». Це місце перебування злих анголів, які були вигнані Богом з неба разом з сатаною. Апостол Павло в посланні до Ефесян 6:12 вказує, що «ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби». «Тартарус» не є місцем мук та пекельного вогню, а місцем перебування злих духів в очікуванні Божого суду. «І Анголів, що не зберегли початкового стану свого, але кинули житло своє, Він зберіг у вічних кайданах під темрявою на суд великого дня» (Юда 6).

В Новому Завіті 12 раз зустрічається слово «геєна» (Матв.5:22,29.30;  10:28; 18:9; 23:15,33; Марка 9:43,45,47; Луки 12:5; Якова 3:6). Через незнання змісту цього слова, багато християн спокушуються,  приймаючи вчення про пекельні муки у вічному вогні, так як воно використовується для опису місця, де горить цей вогонь.

«Геєна» - грецька назва однієї з долин поблизу Єрусалиму, званою «долиною синів Енномових». В давнину в цю місцевість вивозили трупи тварин та страчених злочинців, там їх спалювали, тому і була потреба постійно підтримувати вогонь. Назва цієї долини, почала використовуватись при описі місця, де нечестиві зазнають останнього покарання  і будуть спалені вогнем.

В усіх 12 віршах, де використовується слово «геєна», слід звернути увагу на два факти: по-перше, як тіло та і душа будуть кинуті в геєну огняну (Матв.10:28), по-друге, ні в одному з 12 текстів на сказано, коли нечестиві будуть кинуті в геєну огняну. Покарання вогнем просто описується, як подія майбутнього. Ці два факти ясно вказують на те, що це подія майбутнього, а не безпосередя після смерті. Тіло, як ми знаємо, зразу ж після смерті не кидається в вогонь, а закопується в землю: «І вернеться порох у землю, як був» (Еклез.12:7). В усій Біблії не має натяку на те,що «душа» попадає в пекло зразу ж після смерті, а «тіло» - в інший час, пізніше. На думку багатьох людей, «душа» є мислячою частиною людини, а «тіло» - тільки її матеріальна оболонка. За цим вченням, душа грішної людини попадає в ад, в «геєну огняну», і тільки через значний відрізок часу, Бог воскресить його тіло, буде судити і кине  для спалення в вогонь.

На телевізійному екрані на початку 2000–их років демонстрували серію передач під назвою «Колір ночі». Сюжет однієї з них був наступний. Зйомка проводилася схованою камерою в підземному приміщенні, яке використовувалося для розваги заможних людей. Розвага називалася «Русская рулетка». Ці люди прийшли, щоб отримати насолоду від того, як двоє мужчин (зазвичай, так звані «бомжі»), отримавши пістолет, в барабані якого знаходилась лише одна куля, почергово прокручували барабан пістолета, прикладали його до голови і натискали на курок. «Гра» продовжувалася  доти, поки один з гравців не прострелить собі голову. Як ви назвете цих глядачів? Для них одна назва – садисти. А тепер давайте проведемо паралель. Бог посилає померлого грішника в пекло, і спостерігає з насолодою, як він мучиться в вогні. То як ми назвемо Бога?

Вчення про вічні муки в вогні, автор якого диявол, спотворює характер Небесного Отця. Диявол свої риси характеру приписує Богу, щоб люди не мали бажання звертатися свого Творця і не могли отримати спасіння.

Коли ж люди будуть кинуті в геєну чи озеро огняне?

Це відбудеться в день великого останнього суду Божого, коли всі померлі грішники воскреснуть, щоб почути вирок суду. «І повиходять ті, що чинили добро, на воскресення життя, а котрі зло чинили, на воскресення Суду» (Івана 5:29), «І дало море мертвих, що в ньому, і смерть і ад дали мертвих, що в них, і суджено їх згідно з їхніми вчинками. Смерть же та ад були вкинені в озеро огняне. Це друга смерть, озеро огняне. А хто не знайшовся написаний в книзі життя, той укинений буде в озеро огняне...» (Об.20:13-15). «Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї. І перед Ним усі народи зберуться, і Він відділить одного від одного їх, як відділяє вівчар овець від козлів… Тоді скаже й тим, хто ліворуч: Ідіть ви від Мене, прокляті, у вічний огонь, що дияволові та його посланцям приготований» (Матв. 25:31,32,41).

«А теперішні небо й земля заховані тим самим словом, і зберігаються для огню на день суду й загибелі безбожних людей» (2 Петра 3:70). Вогонь, який вигубить нечестивих, запалиться, коли настане «день Господній» (вірш 10), «І зійшов огонь з неба, і пожер їх» (Об.20:9).

Всі ці тексти свідчать, що геєна є не що інше, як наша земля, яка в день суду перетворилась в озеро огняне. Пророк Малахія дає описання цього вогняного озера: «Бо ось наступає той день, що палає, як піч, і стануть всі пишні та кожен, хто чинить безбожне, соломою, і спалить їх день той, який наступає, говорить Господь Саваот, Який не позоставить їм кореня, ані галузки». Далі пророк переносить нас в той час, коли все, що заражене гріхом на землі, згорить, і оновлена, очищена вогнем земля буде дана викупленим у володіння. Він говорить: «А для вас, хто Ймення Мойого боїться, зійде Сонце Правди та лікування в промінях Його, і ви вийдете та поскакаєте, мов ті ситі телята! І безбожних топтати ви будете, бо стануть за попіл вони під п’ятами ніг ваших у той день, що його Я вчиню, промовляє Господь Саваот» (Малахія 4:1-3).

При перечитуванні текстів, в яких говориться про покарання грішників. слід звернути увагу на слова «пожер» та «спалить». Обидва слова означають знищення, а не вічне горіння. Від нечестивих залишиться тільки порох, без ознак життя, без свідомості. «Бо Він зробить кінця, не постане два рази насильство … вони будуть пожерті зовсім, мов солома суха!» (Наума 1:9,10), «Бо загинуть безбожні, і Господні вороги, як овечий той лій, заникнуть, у димі заникнуть вони!» (Пс.6:20).

Таким чином ми ознайомились з чотирма пунктами вчення про долю грішників.

1.   Грішники після смерті не потрапляють безпосередньо в ад, а заспокоюються в могилі до дня воскресіння та суду.

2.   В даний час ніхто не мучиться в пеклі, нечестиві  будуть горіти в озері вогняному не після смерті, а після воскресіння та суду Божого. Після першої смерті, свідками якої є кожен з нас, нечестивих очікує «друга смерть» в озері вогняному. Це – події майбутнього.

3.   Місцем покарання нечестивих буде наша земля, яка перетвориться в озеро вогняне від пожираючої слави Господа при Його приході.

4.   Після того, як нечестиві отримають кожен згідно своїх діл. Вони перестануть існувати. Вогонь, який знищить їх, очистить землю від гріха та всіх його наслідків.

Ми не знаємо скільки часу це вогонь буде горіти. Відомо тільки те, що він знищить сатану, як корінь зла, його анголів та всіх нечестивих.

Іноді нас непокоять слова: «вічне покарання», «вічний вогонь». Адже ці слова можуть означати, що грішники будуть мучитись вічно.

Щоб правильно зрозуміти це, необхідно знати зміст слова «вічність» на мовах, з яких зроблений переклад Біблії. Виявляється, що в багатьох випадках слово «вічний» відноситься до предметів або особистостей, які  самі по собі не є вічними. Наприклад, в книзі Повторення Закону 15:17 написано: «і стане він тобі вічним рабом». Зрозуміло, що людина може бути рабом іншої людини тільки поки вона жива. В посланні до Юди 7 написано,що Содом і Гомора «понесли кару вічного огню». Але ми знаємо, що ці міста давно згоріли і про них залишилась лише згадка. Для правильного розуміння поняття «вічний вогонь», не можна робити висновок  з окремих виразів, але слід прийняти  до уваги все, що Писання говорить по цьому питанню.

«Євангелія Царства», яке Христос доручив своїм послідовникам проповідувати всім народам, по всій землі, включає в себе і вістку про оновлення землі до початкового райського стану. Сьогодні ми не бачимо на землі нічого досконалого та вічного. Все заражене та знівечене гріхом, панує смерть та тління. Все це наслідки повстання диявола, який став «князем світу цього». Поки він господарює в світі положення не може змінитися. Але ми маємо Божу обітницю: «Тому то з’явився Син Божий, щоб знищити справи диявола.» (1 Івана 3:8). Справи сатани приречені  на загибель, а це значить, що гріх, хвороби, смерть будуть знищені, так само, як і родоначальник цих всіх нещасть. Про результати хресного подвигу Христа читаємо: «щоб смертю знищити того, хто має владу смерти, цебто диявола» (Євр.2:14).

При знищення нечестивих Бог виявить Свою милість та справедливість. Він не знаходить задоволення  в знищенні та мученні грішників. «Як живий Я, говорить Господь Бог, не прагну смерти несправедливого, а тільки щоб вернути несправедливого з дороги його, і буде він жити! Наверніться, наверніться з ваших злих доріг, і нащо вам умирати» (Еклез.33:11). Господь закликає кожну людину навернутися. зійти з гріховного шляху, щоб уникнути озера огняного. «А лякливим, і невірним, і мерзким, і душогубам, і розпусникам, і чарівникам, і ідолянам, і всім неправдомовцям, їхня частина в озері, що горить огнем та сіркою, а це друга смерть» (Об.21:8),

Доля людини не запрограмована зверху. Роблячи вибір, вона сама стає творцем своєї долі. Коли людина вибирає служіння Христу, її очікує відновлений рай, коли ж відкидає Бога, відмовившись від Його спасіння та допомоги, відчує силу «вічного вогню». Наше бажання, щоб ніхто з читачів цих рядків, не опинився серед тих, кому Христос скаже в день суду: «Я ніколи не знав вас... Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня!» (Матв.7:23), «Ідіть ви від Мене, прокляті, у вічний огонь, що дияволові та його посланцям приготований» (Матв.25:41), а був серед тих, хто почує дорогоцінні слова: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу» (Матв.25,34).

 «Але за Його обітницею ми дожидаємо неба нового й нової землі, що правда на них пробуває» (2 Петра 3:13). Чи бажаєте ви бути там?!

 уроки:   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20 

годинник

захід сонця

Find more about Weather in Чернівці, UR
Click for weather forecast

пошук

календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

наше опитування

Похоронне служіння у суботній день?
Всього відповідей: 154

форма входу

наші друзі


  • клуб слідопитів "Гедеон"
  • відділ молодіжного служіння громади м.Чернівці-"ЦЕНТР"
  • Буковинська конференція УУК
  • Українська унійна конференція
  • відділ молодіжного служіння УУК
  • Східна конференція УУК
  • Східно-Дніпровська конференція УУК
  • Евро-Азіатський Дивізіон
  • відділ молодіжного служіння ЕАД
  • Генеральна конференція
  • відділ молодіжного служіння ГК
  • Молдавська унійна конференція
  • Західно-Російський Союз
  • Церква АСД Республіки Казахстан
  • ADRA Україна
  • ADRA Евро-Азія
  • ADRA Румунія
  • ADRA International
  • видавництво Джерело Життя
  • Буковинська Черешенька (с.Черешенька)
  • Пансіонат "Наш Дім" (с.Нові Обіходи)
  • Центр здоров’я "Нове Життя" (с.Кир’яківка)
  • відділ здоров’я АСД Республіки Білорусь
  • Церква АСД м.Берегово
  • Церква АСД м.Біла Церква
  • Церква АСД м.Виноградів
  • Церква АСД м.Іллічівськ
  • Церква АСД м.Макіївка
  • Церква АСД м.Маріуполь
  • Церква АСД м.Севастополь
  • Церква АСД м.Шепетівка
  • Церква АСД м.Хмельницький
  • Церква АСД м.Херсон
  • Церква АСД м.Сакраменто
  • Церква АСД м.Спокен
  • Церква АСД м.Портленд
  • Церква АСД м.Архангельськ
  • Церква АСД м.Протвино
  • Церква АСД м.Санкт-Петербург
  • Церква АСД м.Ульянівськ
  • Церква АСД м.Учали
  • Церква АСД м.Москва (міжнародна)
  • Адвентиська музична культура
  • музична група "ІСТОРІЯ"
  • Інтернет-газета "Шлях"
  • Біблія on-line
  • Hope Channel Europe
  • ТВ "Біблійний маяк"
  • Християнська телекомпанія ТРК "Три Ангели"
  • Радіо - Universul Credintei
  • Церква АСД м.Москва (міжнародна)

    статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    конкурс

    погода

    поділися з друзями

    ресурси

    Маранафа! Господь наш грядет! Телеканал Надія Библия, христианские новости, ответы на все вопросы Христианская Телерадиокомпания «Три Ангела» Сайт общины г. Ильичевск, Адвентисты седьмого дня ЦХАСД г. Ульяновск Весть к адвентистам седьмого дня Пастор онлайн Детская страничка :: Христианская Телерадиокомпания «Три Ангела»


  •  


    Телеканал Надія