ЦЕРКВА АДВЕНТИСТІВ СЬОМОГО ДНЯ Чернівці - "ЦЕНТР"

Вівторок, 19.03.2024, 09:26

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | урок № 14 | Реєстрація | Вхід

Урок №14. «Спіритизм»

Думки про смерть завжди викликають страх. І в той же час, людину непокоїть бажання пізнати, що відбувається за межею смерті. Не має жодної домівки, в яку не завітав би цей «небажаний гість» і не забрав би з собою дорогих серцю людей, втрата яких приносить нестерпну біль, наповнюючи серце невимовною тугою.

Найкращим потішанням для тих, хто втратив близьку людину, є можливість хоча б ще раз її побачити, почути її голос. Тисячі людей шукають цієї можливості. Вони йдуть на спіритичні сеанси, де можна за закритими дверима, в таємничій обстановці отримати вісточку з поту-стороннього світу. Людина живе надією про вічне життя. Тому мільйони людей готові вірити різним теоріям, які дають їм можливість заглянути за завісу невідомості та отримати потішання в горі та одинокості.

Ви також зустрінете людей, які вважають, що всі ці таємничі явища є хитро продуманим спектаклем. Але не все можна пояснити таким чином. Десятки вчених детально вивчали ці спіритичні явища і прийшли до висновку, що багато з них є не сумішшю неуцтва та неправди, а підґрунтям для ще глибших наукових досліджень. Сучасними лабораторними засобами можна  визначити наявність розумних істот поза видимим світом. «Духи», що приходять на сеанс, дають себе фотографувати, їхній голос можна записати. Тому виникає запитання: хто ці «духи»?.

Щоб отримати відповідь на це запитання, звернемося до Святої Книги, де знаходимо, що «духи» дійсно існують. Вони називаються в Писанні анголами.

Коли мова заходить за духів, то люди схильні думати, що це щось не матеріальне, якась не визначена субстанція. В світі багато чого такого, що ми не бачимо, але воно існує. Візьмемо, наприклад, добре всім відому речовину – воду. В повітрі завжди існує певна кількість води, у вигляді пару, яка не видима для ока. Коли температура понижається, то ця невидима речовина перетворюється на видимі крапельки дощу. А якщо температура понижується ще нижче, то та сама вода перетворюється в лід, не дивлячись на те знаходиться вона у видимому чи невидимому стані.

Щось подібне можна сказати про анголів. Вони можуть бути невидимими для ока, але в той же час вони існують. В багатьох випадках вони ставали видимими і з’являлись людям, як сяючі істоти.

Анголи – істоти вищого поряду. Святе Писання з самого початку нам говорить, що вони службові духи, яких Бог використовує для здійснення Своїх намірів: «І вигнав Господь Бог Адама. А на схід від еденського раю поставив Херувима і меча полум’яного, який обертався навколо, щоб стерегти дорогу до дерева життя» (Буття 3:24).

Крім Божих службових духів, існують також злі духи. Як вони появились? Про них апостоли Юда і Петро говорять: «І Анголів, що не зберегли початкового стану свого, але кинули житло своє, Він зберіг у вічних кайданах під темрявою на суд великого дня» (Юда 6), «Бог Анголів, що згрішили, не помилував був, а в кайданах темряви вкинув до аду, і передав зберігати на суд» (2 Петра 2:4). Сам Господь наголошує, що «вічний вогонь …  дияволові та його посланцям приготований» (Матв.25:41).

Наша планета – це поле битви між силами добра та зла, між Христом та дияволом, між святими анголами та  духами злоби. І ця боротьба точиться не тільки навколо нас, але і в нас. Ми з вами безпосередні учасники цих бойових дій: «Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби» (Ефес.6:12). Іван пише про вождя злих духів: «І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його анголи були скинені» (Об.12:9). Наша боротьба - з дуже підступним та хитрим ворогом, який може приймати досить несподівані образи, зокрема: «І не дивно, бо сам сатана прикидається анголом світла» (2 Кор.11:14). Тому потрібно бути дуже обережним, коли ми стикаємося з надприродними силами.

Спіритизм – це не нове явище. Він появився незадовго після створення людини. І вперше дав про себе знати в еденському саду Падіння людини було спричинено тим, що наші прабатьки послухались поради спіритичного медіума. Біблія говорить, що: «змій був хитріший над усю польову звірину, яку Господь Бог учинив» (Буття 3:1). Сатана вибрав цю розумну істоту, як знаряддя для втілення свого підступного плану. Змій став першим спіритичним медіумом, по через якого неправда почала виливатися в наш, Богом створений, безгрішний, досконалий ще світ. Надалі спіритизм міняв свої форми, які укорінювалися в поганських країнах. В примітивних формах він пов’язаний з забобонами, грубою аморальність, ідолопоклонством та самою жахливою жорстокістю.

Все це було розповсюджене серед народів, які населяли Палестину під час виходу народу ізраїльського з Єгипту. Стародавня Асірія, Єгипет, Вавилон, Греція та Рим були відомі різними формами магії, гаданням, викликанням духів, астрологією. Своєму народу Бог заборонив займатися всім цим: «Нехай не знайдеться між тобою такий, хто переводить свого сина чи дочку свою через огонь, хто ворожить ворожбу, хто ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах, і хто чарівник, і хто чорнокнижник, і хто викликає духа померлого та духа віщого, і хто питає померлих. Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке, і через ті гидоти Господь, Бог твій, виганяє їх перед тобою» (Повт. Зак.18:10-12), «А коли вам скажуть: Запитуйте духів померлих та чародіїв, що цвірінькають та муркають, то відповісте: Чи ж народ не звертається до свого Бога? За живих питатися мертвих?» (Ісая 8:19).

Не зважаючи на сувору заборону, народ ізраїльський не зовсім відмовився від спіритиму. Про це свідчать вчинки царя Саула, записані в Першій книзі Самуїла в 28 розділі. Цар Саул пішов до ворожки і просив викликати пророка Самуїла. Він сам не бачив його, але запитав жінку: «Але що ти бачиш? А та жінка відказала Саулові: Я бачу ніби богів, що виходять із землі! І він їй сказав: Який його вид? А та відказала: Виходить старий чоловік, зодягнений у довгу одежу. І Саул пізнав, що то Самуїл, і схилив своє обличчя до землі, та й уклонився» (1 Сам.28:13-14).

В цій розповіді перш за все дивує те, що Самуїл являється не з неба, де здавалося б він повинен перебувати, а виходить з землі. Його бачила тільки ця жінка, яка займалась ворожбитством та викликала духів померлих, що Бог заборонив. Виникає питання, як Бог міг надати «дух» Свого святого пророка в розпорядження такої жінки.

Бог не відповідав Саулу через живих пророків, і тому він вирішив звернутися до мертвого. Він знав, що викликання мертвих заборонене Богом, але його це не зупинило, і тому він поніс заплату за вчинений гріх. «І помер Саул за своє беззаконня, що він ним спроневірився проти Господа через Господнє слово, якого не тримався, а також через те, що питався віщого духа, щоб вивідати, а не вивідував від Господа» (1 Хрон.10:13).

В наші дні сатана таким же чином полонить людський розум, після чого людина стає просто маріонеткою в його руках. Його сила, вміння та лукавство не поменшали за шість тисяч років, а навпаки, маючи цей тисячолітній досвід, здатність зводити людей багатократно зросла. І він продовжує все більш витончено спокушувати світ через спіритичних медіумів (майже кожен керівник держави має своїх спіритичних радників).

Спіритизм у своїй сучасній формі з’явився в 1848 році, в будинку сім’ї Фокс в Хайдесвілі, в штаті Нью-Йорк. Дві дівчинки, Маргарита 15 років та Катя 12 років, звернули увагу на дивні звуки в будинку. Спочатку вони думали, що ці звуки походять від мишей та щурів або ж вітру. Але згодом вони звернули увагу, що всі звуки, які вони самі видають, хтось повторює. В ніч на 1 березня 1848 року вся сім’я прокинулась від дивного стуку. Катя повернулася в той бік звідки доносилися звуки, клацнула декілька раз пальцями і сказала: «А ну зроби так як я». Звуки повторились ясно і чітко. І всі зрозуміли, що мають справу з розумною істотою, з духом. Дух відрекомендувався їм, як дух чоловіка, вбитого та похороненого в цьому будинку декілька років тому назад і дав дуже точні дані, де тіло було закопане. Родина відправилась до вказаного місця, де і знайшли скелет людини.

Мовою стуків дух давав і інші вказівки та відповіді, які виявлялись правильними. Сестри Фокс розпочали роботу медіумів. Люди здалеку приходили до них, щоб отримати відповіді від духа. Рух, зароджений таким чином, поширювався з дивовижною швидкістю, придбавши багато послідовників серед різних верств населення в усіх країнах земної кулі. Такий швидкий ріст спіритизму пояснюється двома причинами: по-перше, сумом по померлих рідних та близьких і, по-друге, видимим доказом існування загадкових сил поза матеріальним світом, про яких говорять, що вони духи померлих. Однак були ті , хто скептично відносився до сеансів, які проводили медіуми, звинувачуючи їх в шахрайстві. Але всі звинувачення про шахрайство під час спіритичних сеансів швидко замовкли, коли видатний дослідник в області фізики, ретельно дослідив ці явища і зробив висновок, що більша частина цих явищ викликана дією таємничих сил.

Чи можна припустити, що ці духи, що діють на спіритичних сеансах були колись живими людьми? Вирішення цих питань залежить від розуміння істини про стан померлих. Чи говорить вона, що смерть є кінцем існування, чи може, що - це початком кращого життя в духовному світі?

Якщо людина після смерті продовжує свідоме життя, то – це на руку спіритизму. Але якщо померлі дійсно мертві, то вчення спіритизму є не що інше, як обман, не дивлячись на всі таємничі явища. Ким би не відрекомендовували себе духи на спіритичних сеансах, ми можемо бути впевненими, що це не духи померлих людей.

Що говорить Писання про стан померлих? «Бо знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають, і заплати немає вже їм, бо забута і пам’ять про них, і їхнє кохання, і їхня ненависть, та заздрощі їхні загинули вже, і нема вже їм частки навіки ні в чому, що під сонцем тим діється!...» (Еклез.9:5,6), «… вийде дух його і він до своєї землі повертається, того дня його задуми гинуть!» (Пс.145:4). Якщо Слово Боже говорить, що «померлі нічого не знають» і «нема вже їм частки навіки ні в чому, що під сонцем тим діється», то напрошується висновок, що медіуми на своїх же сеансах введені в оману, і духи, з якими вони спілкуються, не є духами померлих.

Що ж це за духи, що дають правильні відповіді на різноманітні запитання,  видають себе за померлих рідних та друзів і знають таємниці, відомі тільки померлому та тому, хто задає запитання?

В світі духів, крім Бога, є анголи – анголи Божі та анголи сатани. Ні Богу, ні Його анголам не має потреби маскуватись під виглядом когось іншого, видавати себе за того ким вони не є насправді і використовувати неправду, щоб сказати істину. По цій причині Божі анголи і не можуть бути тими духами, які являються на спіритичних сенсах. Цими духами не можуть бут і духи померлих, тому що після смерті у людини не має свідомості. Залишається тільки одне пояснення: ці таємничі явища за закритими дверима викликані анголами сатани, про яких Писання говорить, як про «духів злоби».

Слово Боже говорить, що злі духи можуть творити чудеса. «Це духи демонські, що чинять ознаки» (Об.16:14). В останні часи вчення сатани буде мати великий успіх: «А Дух ясно говорить, що від віри відступляться дехто в останні часи, ті, хто слухає духів підступних і наук демонів» (1 Тим.4:1). І не дивно, що прихильників спіритизму нараховуються мільйони.

В основу спіритизму закладене вчення про те, що померлі продовжують життя і з ними можна мати спілкування. Таке вчення ясно суперечить  вченню Святого Писання. Ця «наука демонська» була ще на початку запропонована Єві змієм в Еденському саду: «І сказав змій до жінки: Умерти не вмрете!  Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло» (Буття 3:4,5). Таке вчення не може оселитись в серці християнина. Один з древніх патріархів задає запитання: «Як помре чоловік, то чи він оживе?», і далі продовжує: «Чи сини його славні, того він не знає, чи в прикрому стані того він не відає...» (Йова 14:14,21).

Смерть не є ні моментом зміни форми життя, ні переходом до кращого життя, як вчать спіритисти, а є повним припиненням життя, свідомості та всякої діяльності. «Бо ж у смерті нема пам’ятання про Тебе, у шеолі ж хто буде хвалити Тебе?» (Пс.6:6). Але це ще не означає, що зі смертю для людини все закінчено. Христос сказав: «Я - воскресіння і життя» (Івана 11:25). Наше життя може продовжитись тільки після воскресіння. І Спаситель говорить: «Не дивуйтесь цьому, бо надходить година, коли всі, хто в гробах, Його голос почують, і повиходять ті, що чинили добро, на воскресення життя, а котрі зло чинили, на воскресення Суду» (Івана 5:28,29).

Кульмінацією Христової Євангелії є вчення про воскресіння. Багатостраждальний раб Божий Йов вигукнув: «Та я знаю, що мій Викупитель живий, і останнього дня Він підійме із пороху цю шкіру мою, яка розпадається, і з тіла свойого (Йова 19:25-27).

З цих та багато інших рядків Писання ми знаємо, що воскресіння відбудеться в дійсності. Ті, хто прийняли Христа, як свого особистого Спасителя, вийдуть з могил у своїх прославлених тілах, зодягнених у безсмертя. А ті, хто не прийняли запропоноване їм спасіння через Ісуса Христа, будуть відлучені від джерела життя, і їх чекає знищення навіки.

Наша єдина потіха і надія в хвилини скорботи і втрати близьких – в Христі. Спіритизм не може нас втішити, так як в основі його є обман. Сатана діє «з усякою силою й знаками та з неправдивими чудами» (2Сол.2:9). І Господь у Своєму слові застерігає нас від цього: «Тоді, як хто скаже до вас: Ото, Христос тут чи Отам, не йміть віри. Бо постануть христи неправдиві, і неправдиві пророки, і будуть чинити великі ознаки та чуда, що звели б, коли б можна, і вибраних. Оце Я наперед вам сказав. А коли скажуть вам: Ось Він у пустині не виходьте, Ось Він у криївках не вірте!» (Матв.24:23,26).

Ми живемо в такий час, коли сучасні наукові дослідження відкривають все нові і нові можливості в розумінні роботи мозку та контролю над свідомістю людини. Однак сили зла вже знайшли той канал, через який вони можуть маніпулювати самою людиною. Окультні науки, якими завжди славиться Схід, мають великий вплив навіть в християнських колах. Ви побачите їх вплив в навчальних закладах та церквах. Вони використовуються в медицині. Гіпноз, телепатія, спіритизм, провидництво стали центром увагу широких верств населення. Використовуючи всі ці засоби, сатана прагне оволодіти розумом людини і привести її до загибелі. Велика боротьба між злом та добром в цьому світі є боротьбою за розум людини. Найбільшого загострення ця боротьба досягне тоді, коли сатана буде видавати себе за Христа і буде прагнути підробити  Його прихід, як ми читаємо: «Його прихід за чином сатани буде з усякою силою й знаками та з неправдивими чудами» (2 Сол.2:9).  Тому застереження Христа, «не виходьте» і «не вірте», особливо цінні в наш час. 

«А Бог миру потопче незабаром сатану під ваші ноги. Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з вами!» (Рим.16:20)

годинник

захід сонця

Find more about Weather in Чернівці, UR
Click for weather forecast

пошук

календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

наше опитування

Похоронне служіння у суботній день?
Всього відповідей: 154

форма входу

наші друзі


  • клуб слідопитів "Гедеон"
  • відділ молодіжного служіння громади м.Чернівці-"ЦЕНТР"
  • Буковинська конференція УУК
  • Українська унійна конференція
  • відділ молодіжного служіння УУК
  • Східна конференція УУК
  • Східно-Дніпровська конференція УУК
  • Евро-Азіатський Дивізіон
  • відділ молодіжного служіння ЕАД
  • Генеральна конференція
  • відділ молодіжного служіння ГК
  • Молдавська унійна конференція
  • Західно-Російський Союз
  • Церква АСД Республіки Казахстан
  • ADRA Україна
  • ADRA Евро-Азія
  • ADRA Румунія
  • ADRA International
  • видавництво Джерело Життя
  • Буковинська Черешенька (с.Черешенька)
  • Пансіонат "Наш Дім" (с.Нові Обіходи)
  • Центр здоров’я "Нове Життя" (с.Кир’яківка)
  • відділ здоров’я АСД Республіки Білорусь
  • Церква АСД м.Берегово
  • Церква АСД м.Біла Церква
  • Церква АСД м.Виноградів
  • Церква АСД м.Іллічівськ
  • Церква АСД м.Макіївка
  • Церква АСД м.Маріуполь
  • Церква АСД м.Севастополь
  • Церква АСД м.Шепетівка
  • Церква АСД м.Хмельницький
  • Церква АСД м.Херсон
  • Церква АСД м.Сакраменто
  • Церква АСД м.Спокен
  • Церква АСД м.Портленд
  • Церква АСД м.Архангельськ
  • Церква АСД м.Протвино
  • Церква АСД м.Санкт-Петербург
  • Церква АСД м.Ульянівськ
  • Церква АСД м.Учали
  • Церква АСД м.Москва (міжнародна)
  • Адвентиська музична культура
  • музична група "ІСТОРІЯ"
  • Інтернет-газета "Шлях"
  • Біблія on-line
  • Hope Channel Europe
  • ТВ "Біблійний маяк"
  • Християнська телекомпанія ТРК "Три Ангели"
  • Радіо - Universul Credintei
  • Церква АСД м.Москва (міжнародна)

    статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    конкурс

    погода

    поділися з друзями

    ресурси

    Маранафа! Господь наш грядет! Телеканал Надія Библия, христианские новости, ответы на все вопросы Христианская Телерадиокомпания «Три Ангела» Сайт общины г. Ильичевск, Адвентисты седьмого дня ЦХАСД г. Ульяновск Весть к адвентистам седьмого дня Пастор онлайн Детская страничка :: Христианская Телерадиокомпания «Три Ангела»


  •  


    Телеканал Надія