ЦЕРКВА АДВЕНТИСТІВ СЬОМОГО ДНЯ Чернівці - "ЦЕНТР"

Вівторок, 19.03.2024, 07:23

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | урок № 11 | Реєстрація | Вхід

Урок №11. «Таємниця життя»

Кожна людина стикається в своєму житті з двома незаперечними фактами, які стосуються її існування. По-перше, кожна людина знає, що вона живе, і,  вдруге,  кожен впевнений, що рано чи пізно змушений буде померти. Перший факт – що ми живемо – не потребує доказів,  другий факт – що смерть неминуча – знаходить собі безліч доказів: лікарні з сотнями помираючими, кладовища з безліччю могил. Святе Писання говорить: «Бо знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають» (Екл.9:5).

Людина постійно прагне до чогось кращого, більш досконалого, вічного. Вона не задоволена декількома десятками років життя. Вона хоче знати більше про життя та зрозуміти таємницю смерті.

Що таке смерть? Чи є потойбічне життя? Чи є надія, що ми коли-небудь побачимо своїх дорогих та коханих, яких смерть забрала від нас?

Майже всі релігії, як християнські, так і нехристиянські, в усі часи обіцяли своїм послідовникам потойбічне життя. Індійці Північної Америки вірили, що після смерті вони будуть мати нагоду насолоджуватися полюванням і використовувати при цьому найкращу зброю. Магометянин мріяв про те, що він після смерті буде мати на сьомому небі повен гарем прекрасних дівчат. Майже всі релігії вчать, що людина по своїй природі має безсмертя і після смерті зразу ж попадає або в рай, або в пекло, в залежності від того, що вона заслужила в земному житті. Бажання жити вічно спонукало великих філософів та мислителів, як релігійних так і світських, створювати багато чисельні теорії про те, що буде з людиною, коли його життя на землі закінчиться. Але чи може людина описати те, чого не знає?

Філософи створювали різноманітні теорії, які були нічим іншим, як здогадками, і далеко не завжди мали наукове обґрунтування. Що ж говорить наука про виникнення життя на нашій землі? Наука говорить, що живе може виникнути тільки від живого, але вона не може сказати де або хто це першоджерело життя. Науковим доказом є тільки те, що можна перевірити в лабораторних умовах. Але ні одна лабораторія ще не створила живого  з неживого, тому наука не може допомогти нам в питанні появи життя на землі.

Слово Боже говорить, що джерело всякого життя – це Бог. Він створив все в світі: живе і неживе, органічне і неорганічне. Він встановив закони, по яким все існує,а також дав всьому живому можливість розмножуватись і заселяти землю.

Про створення Богом людини в Писанні сказано: «І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею» (Буття 2:7). Людина створена з пороху земного, тобто, з землі, і це є незаперечним фактом. Всі елемент, з якого складається людське тіло, можна знайти в землі. З цих простих елементів Бог створив такий складний механізм, як організм людини. Але цей організм не був живим поки Бог не вдихнув в нього «дихання життя». І коли Бог вдихнув в бездушний прах «дихання життя», то він став «душею живою». Зауважте, що людина не отримала живу душу, як прийнято думати, а «стала людина живою душею». Душа жива – це жива людина. Тільки Бог міг дати життя мертвій матерії. Він тримає в Своїх  руках таємницю життя. Ніхто, окрім Бога, ніколи не був і не буде здатен створити живе з не живого.

При творінні людини Бог приготував для неї прекрасне майбутнє. В Псалмі 8:6,7: «А однак учинив Ти його мало меншим від Бога, і славою й величчю Ти коронуєш його! Учинив Ти його володарем творива рук Своїх, все під ноги йому вмістив». Життя людини могло продовжуватися вічно, безкінечно. Бог дав їй можливість оновлювати свої життєві сили, і цим засобом було «дерево життя». Поки людина залишалась слухняною своєму Творцю, вона мала доступ до дерева життя і могла жити вічно.

Як же ввійшла в цей прекрасний, бездоганний, створений Богом світ смерть? Знову ж повертаємося за відповіддю до Слова Божого: «І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти. Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!» (Буття 2:16,17). Бог поклав перед людиною умову, виконуючи яку вона могла жити вічно. Але один анголів, який повстав проти Бога, відомий як диявол та сатана, так підступно підійшов до Адама і Єви, що вони повірили йому більше чим Богу. Бог сказав: «в день їди твоєї від нього ти напевно помреш». Але диявол створив свою версію: «Ні, не вмрете». Наші прабатьки порушили Божу умову, Його заповідь, і це був перший гріх.

Смерть з’явилась, як наслідок гріха. «Бо заплата за гріх смерть» (Рим.6:23). Один легковажний вчинок перекрив доступ людині до дерева життя, і вік життя пішов на спадок. Після гріхопадіння люди жили майже по тисячі років, після потопу вже декілька сотень років, а Давид, який жив близько 1000 років до Р. Хр., писав: «Дні літ наших у них сімдесят літ, а при силах вісімдесят літ, і гордощі їхні страждання й марнота, бо все швидко минає, і ми відлітаємо...» (Пс. 89:19). І в нас час, хоча і медицина досягла висот розвитку, мало хто доживає до ста років. Древні римлян мали прислів’я: «Від сил смерті не має ліків в садах». Це прислів’я також залишається актуальним і сьогодні. Життя можна продовжити, але рано чи пізно настає мить, коли ні ліки, ні що інше вже допомогти не може. Писання говорить: «Тому то, як через одного чоловіка ввійшов до світу гріх, а гріхом смерть, так прийшла й смерть у всіх людей через те, що всі згрішили» (Рим.5:12).

Історія гріха – це сумна, вкрита мороком, історія, наповнена жахливими сценами та подіями. Гріх забирає в людини не тільки фізичні сили, але й духовні та душевні, тобто, здатність правильно мислити та відчувати. Через гріх людина втратила все, що було вічне та цінне, все, крім любові свого Творця. «Подивіться, яку любов дав нам Отець!»,- вигукує Іван (1Івана 3:1). Ця любов настільки неосяжна, що знайшла спосіб, як повернути людині те, що вона втратила. «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Івана 3:16). Бог не залишив нас без надії. Він говорить: «Бо так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть» (1Кор. 15:22), «Бо заплата за гріх смерть, а дар Божий вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!» (Рим. 6:23).

Бог пропонує людям життя вічне, як дар, як подарунок. Щоб отримати цей подарунок, потрібно прийти особисто до Джерела життя, до Бога і взяти його. Про Бога написано, що Він «Єдиний, що має безсмертя, і живе в неприступному світлі, Якого не бачив ніхто із людей, ані бачити не може» (1Тим. 6:19).

Зверніть увагу на слова: «Єдиний, що має безсмертя». Це означає, що тільки Бог має безсмертя, що люди по своїй природі не мають безсмертя і можуть отримати його лише від Бога. «Дар Божий вічне життя в Христі Ісусі», як ми вже читали. Бог бажає нам дати життя вічне, але його отримати ми можемо тільки за умов: «Мого голосу слухають вівці Мої, і знаю Я їх, і за Мною слідком вони йдуть. І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки» (Івана 10:27,28). Про божі умови ми також читаємо в Євангелії від Матвія 19:27,28: «І підійшов ось один, і до Нього сказав: Учителю Добрий, що маю зробити я доброго, щоб мати життя вічне? Він же йому відказав: Чого звеш Мене Добрим? Ніхто не є Добрий, крім Бога Самого. Коли ж хочеш ввійти до життя, то виконай заповіді». «… тим, хто витривалістю в добрім ділі шукає слави, і чести, і нетління, життя вічне» (Рим.2:7), «…щоб кожен, хто вірує в Нього, мав вічне життя» (Івана 3:15), «… щоб збирали собі скарб, як добру основу в майбутньому, щоб прийняти правдиве життя» (1Тим.6:19).

Бог дає дар життя вічного тому, хто дійсно бажає отримати його, як ми читаємо, «шукає життя вічне» і виконує Його вимоги: має віру в Ісуса Христа, як Сина Божого та свого особистого Спасителя, дотримується Його заповідей, живе за прикладом свого Господа та слідує за Ним. Невіруючій людині життя вічне не отримає: «Хто вірує в Сина, той має вічне життя; а хто в Сина не вірує, той життя не побачить а гнів Божий на нім перебуває» (Івана 3:6).

Виникає запитання: чому ми можемо отримати безсмертя тільки через Ісуса Христа? Хіба не має іншого шляху? Ні, це єдиний шлях, відкритий людям Богом.

На початку земної історії ворог людства намагався показати інший шлях, шлях непослуху Богові і обіцяв: «не вмрете». Але це була неправда, і перші люди згодом переконалися в цьому, коли побачили смерть, як реальність. Єдиний шлях до життя вічного – це Христос Спаситель. Він сам про себе сказав: «Я дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене» (Івана 14:6). Хоча ми бачимо, що помирають як віруючі, так і невіруючі, але ми маємо запевнення Христа: «Я воскресення й життя. Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити» (Івана 11:25).

Христос прийшов в світ, щоб «смертю знищити того, хто має владу смерти, цебто диявола, та визволити тих усіх, хто все життя страхом смерти тримався в неволі» (Євр. 2:14). Гріх та його наслідки,  смерть – це справа диявола. «Хто чинить гріх, той від диявола, бо диявол грішить від початку. Тому то з’явився Син Божий, щоб знищити справи диявола» (1Івана 3:8). Христос переміг диявола, коли він спокушував Його в пустелі. І завдав остаточної поразки Своєю смертю та воскресінням.  Ісус говорить про Себе: «Я Перший і Останній, і Живий. І був Я мертвий, а ось Я Живий на вічні віки. І маю ключі Я від смерти й від аду» (Об. 1:17,18). Настане день, коли всі, хто є полоненими царства смерті, будуть звільнені.

 «Бо так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть, кожен у своєму порядку: первісток Христос, потім ті, що Христові, під час Його приходу. А потому кінець, коли Він передасть царство Богові й Отцеві, коли Він зруйнує всякий уряд, і владу всяку та силу. Бо належить Йому царювати, аж доки Він не покладе всіх Своїх ворогів під ногами Своїми! Як ворог останній смерть знищиться», «… раптом, як оком змигнути, при останній сурмі: бо засурмить вона і мертві воскреснуть, а ми перемінимось!... Мусить бо тлінне оце зодягнутись в нетління, а смертне оце зодягтися в безсмертя. А коли оце тлінне в нетління зодягнеться, і оце смертне в безсмертя зодягнеться, тоді збудеться слово написане: Поглинута смерть перемогою!» (1Кор. 15:22-26,52-54).

В цьому надія кожного віруючого. Смерть більше не має влади над нами. Ми знаємо, що Ісус воскрес і переміг силу смерті. Апостол Павло писав віруючим, які втратили близьких, наступні слова втіхи: «Не хочу ж я, браття, щоб не відали ви про покійних, щоб ви не сумували, як і інші, що надії не мають. Коли бо ми віруємо, що Ісус був умер і воскрес, так і покійних через Ісуса приведе Бог із Ним. Бо це ми вам кажемо словом Господнім, що ми, хто живе, хто полишений до приходу Господнього, ми не попередимо покійних.  Сам бо Господь із наказом, при голосі Архангола та при Божій сурмі зійде з неба, і перше воскреснуть умерлі в Христі, потім ми, що живемо й зостались, будемо схоплені разом із ними на хмарах на зустріч Господню  на повітрі, і так  завсіди  будемо  з Господом»  (1Сол.4:13-17).  Дякуючи Христу, смерть більше не означає вічну загибель. Ні, адже Сам Ісус  назвав її сном. Коли Лазар помер, один з Його близьких друзів, Він сказав учням: «Друг наш Лазар заснув, та піду розбудити Його. А учні сказали Йому: Як заснув, то він, Господи, видужає. Та про смерть його мовив Ісус, вони ж думали, що про сонний спочинок Він каже. Тоді просто сказав їм Ісус: Умер Лазар» (Івана 11:11-14). За вченням Христа, смерть це сон, з якого може пробудити лише Бог. Тільки Той, Хто дав життя, може знову його дати. Життя вічне стало можливим для людей через «з’явлення Спасителя нашого Христа Ісуса, що й смерть зруйнував, і вивів на світло життя та нетління Євангелією» (2Тим. 1:10). Якби Христо не помер і не переміг смерть, люди ніколи не змогли б отримати безсмертя. «Хто вірує в Божого Сина, той свідчення має в собі. Хто не вірує Богові, той учинив Його неправдомовцем, бо не вірив у свідчення, яким Бог свідчив про Сина Свого. А це свідчення, що Бог життя вічне нам дав, а життя це у Сині Його. Хто має Сина, той має життя; хто не має Сина Божого, той не має життя» (1Івана 5:10-12).

Великомученик Йов у відчаї кричав: «Як помре чоловік, то чи він оживе?» Йова 14:14. І далі він з упевненістю говорить: «Та я знаю, що мій Викупитель живий, і останнього дня Він підійме із пороху цю шкіру мою, яка розпадається, і з тіла свойого я Бога побачу, сам я побачу Його, й мої очі побачать, а не очі чужі...» (Йова 19:25-27).

Дорогі друзі! Чи маєте ви надію побачити свого Викупителя, коли Він прийде? Чи вірите ви, як апостол Павло, що «життя ваше сховане в Бозі з Христом.  Коли з’явиться Христос, наше життя, тоді з’явитеся з Ним у славі  і ви» (Кол. 3:3,4). Перемога Христа над смертю стала гарантією воскресіння віруючих в Нього. Якщо наша віра ще слабка, то моліться, як молились учні Христа: «Додай Ти нам віри!» (Лука 17:5). І пам’ятайте слова Євангелія: «Хто вірує в Сина, той має вічне життя; а хто в Сина не вірує, той життя не побачить» (Івана 3:36).

уроки:   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20 

годинник

захід сонця

Find more about Weather in Чернівці, UR
Click for weather forecast

пошук

календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

наше опитування

Як Ви вважаєте: кінець світу близько?
Всього відповідей: 194

форма входу

наші друзі


  • клуб слідопитів "Гедеон"
  • відділ молодіжного служіння громади м.Чернівці-"ЦЕНТР"
  • Буковинська конференція УУК
  • Українська унійна конференція
  • відділ молодіжного служіння УУК
  • Східна конференція УУК
  • Східно-Дніпровська конференція УУК
  • Евро-Азіатський Дивізіон
  • відділ молодіжного служіння ЕАД
  • Генеральна конференція
  • відділ молодіжного служіння ГК
  • Молдавська унійна конференція
  • Західно-Російський Союз
  • Церква АСД Республіки Казахстан
  • ADRA Україна
  • ADRA Евро-Азія
  • ADRA Румунія
  • ADRA International
  • видавництво Джерело Життя
  • Буковинська Черешенька (с.Черешенька)
  • Пансіонат "Наш Дім" (с.Нові Обіходи)
  • Центр здоров’я "Нове Життя" (с.Кир’яківка)
  • відділ здоров’я АСД Республіки Білорусь
  • Церква АСД м.Берегово
  • Церква АСД м.Біла Церква
  • Церква АСД м.Виноградів
  • Церква АСД м.Іллічівськ
  • Церква АСД м.Макіївка
  • Церква АСД м.Маріуполь
  • Церква АСД м.Севастополь
  • Церква АСД м.Шепетівка
  • Церква АСД м.Хмельницький
  • Церква АСД м.Херсон
  • Церква АСД м.Сакраменто
  • Церква АСД м.Спокен
  • Церква АСД м.Портленд
  • Церква АСД м.Архангельськ
  • Церква АСД м.Протвино
  • Церква АСД м.Санкт-Петербург
  • Церква АСД м.Ульянівськ
  • Церква АСД м.Учали
  • Церква АСД м.Москва (міжнародна)
  • Адвентиська музична культура
  • музична група "ІСТОРІЯ"
  • Інтернет-газета "Шлях"
  • Біблія on-line
  • Hope Channel Europe
  • ТВ "Біблійний маяк"
  • Християнська телекомпанія ТРК "Три Ангели"
  • Радіо - Universul Credintei
  • Церква АСД м.Москва (міжнародна)

    статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    конкурс

    погода

    поділися з друзями

    ресурси

    Маранафа! Господь наш грядет! Телеканал Надія Библия, христианские новости, ответы на все вопросы Христианская Телерадиокомпания «Три Ангела» Сайт общины г. Ильичевск, Адвентисты седьмого дня ЦХАСД г. Ульяновск Весть к адвентистам седьмого дня Пастор онлайн Детская страничка :: Христианская Телерадиокомпания «Три Ангела»


  •  


    Телеканал Надія